• Arch. Alexandru CĂLIN

    Guest Speaker in INGLASS Conference, Zebra 3 & Point Zero
    Co-fondator Zebra 3 & Point Zero, Bucharest
    Project: "CDSA Siriului – Support Center for Business Development"
     

    Arhitect cu drept de semnătura înscris în OAR Bucureşti.

    Absolvent al UAUIM Bucureşti în 2004, absolvent de Master în 2006 la UAUIM Bucureşti şi doctor în arhitectură din 2012 al aceleiaşi instituţii de învăţământ. In prezent lector în cadrul Departamentului Bazele Proiectării la UAUIM, unde predă începând cu 2004.

    Fondator şi arhitect principal al biroului ZEBRA 3 unde a activat din 2003 până în 2013. Autor şi co-autor a mai mult de 30 proiecte de arhitectură şi design de interior cu funcţiuni diverse.

    Din 2013 îşi desfăşoară activitatea în cadrul propriului birou individual de arhitectură.

    Proiect: CENTRUL DE SPRIJINIRE ŞI DEZVOLTARE A AFACERILOR SIRIULUI
    Beneficiar: SIRIULUI RESIDENCE
    Arhitectură: arh. Alexandru CĂLIN (șef proiect, autor), arh. Vlad DRĂGHESCU(autor), arh. Toader POPESCU, urb. Daniel BONDAR respectiv ZEBRA 3 & POINT ZERO
    Structură: POPP ȘI ASOCIAȚII, ing. Mihai BIȚĂ, ing. Alexandru HOAGHIA, ing. Sorin VASILE
    Instalații: AMB DESIGN PROJECT, ing. Mihai NEDELCU (inst. sanitare), ing. Ana Maria BARDAC (HVAC), ing. Mihai HUSCH (inst. electrice), ing. Alina ROGOJANU (inst. gaze)
    Fațade: ALUDESIGN, ing. Irina COMAN, MOLDIVARS GRUP, ing.Adriana CURMEI
    Amplasament: str. Siriului nr. 22-26, sect. 1, Bucureşti
    Date tehnice: construcție birouri, S+P+5E+6 retras, H max=25m, Sd=5070mp

    Amplasat în nordul Bucureștiului, Centrul de Sprijinire și Dezvoltare a Afacerilor Siriului (CSDA Siriului) se bucură de o situare favorabilă la scara orașului, într-o zonă aflată în plină dezvoltare (probabil cea mai dinamică a momentului) și cu perspective atrăgătoare pentru viitor. Contextul local, la scara vecinătății, rezultat din articularea unui ansamblu rezidențial din anii ’80 cu o parcelare de locuințe individuale fără valoare deosebită motiv pentru care nu s-a constituit într-un partener valabil de dialog urban si a reprezentat o provocare majoră în faza de început a proiectării. Astfel, clădirea a trebuit să își asume și misiunea de scoatere din anonimat a zonei înconjurătoare și de diminuare a statutului său periferic.

    Schema de finanțare a investiției din fonduri europene a impus adaptarea configurației funcționale a acesteia pentru nevoile întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, fiecare nivel este conceput modular, cu posibilitea divizării suprafeţelor închiriabile pentru spaţiile de birouri într-un număr flexibil şi suficient de mare de unități autonome, cu suprafețe adaptate nevoilor IMM-urilor (80 – 160mp), cu acces egal la o serie de dotări comune –, săli de întruniri pe nivel, grupuri sanitare, servicii de interes comun la etajul 1 al clădirii (săli conferințe, serviciu de copiere, servicii profesionale etc).

    În ceea ce privește imaginea exeterioara, s-a optat pentru o compoziție echilibrată, în care verticala golurilor din lateralul fațadei principale este contrabalansată de dominanta orizontală a zonei centrale, susținută de o succesiune de brise-soleil-urilor metalice, de punerea în evidență a muchiilor planșeelor, de textura tablei ondulate și de cele trei ferestre în bandă de mari dimensiuni. Acestea din urmă punctează cele trei elemente cu rol de accent pentr fațadea principală – „cutiile” finisate cu panouri tip Trespa. Din punct de vedere cromatic, volumul negru al balcoanelor și tabla ondulată de aceeași culoare se detașează pe fundalul alb al câmpului fațadei. Cele trei „cutii”, de culoare galbenă, precum și panourile verticale ce se desprind din zonele vitrate ale fațadelor laterale reprezintă elementele de contrast care articulează, din punct de vedere cromatic, volumul construit.
    Pentru amenajarea spațiilor interioare, o atenție sporită a fost acordată zonei de lobby, ce beneficiază de o desfășurare parietală a unui tapet de mari dimensiuni, cu o grafică realizată special pentru acest proiect. Elemente din cromatica exterioară se regăsesc și în acest spațiu, contribuind la specificitatea configurării sale.

    Din punctul nostru de vedere, CSDA Siriului reprezintă o realizare de importanta pentru piața bucureșteană și românească, demonstrând plus-valoarea calitativă adusă de mecanismul finanțărilor europene, precum și fezabilitatea unei construcții de nivel înalt în condițiile unui control responsabil al costurilor.

    PHOTO GALLERY